Den stora guiden om hyllkantslister

12 december 2017
Det finns en hel djungel med etikettlister där ute. Dessutom har de ofta olika namn; hyllkantslister, datalister, etikettlister, hyllkantsetikettlister osv osv. Hur väljer man rätt variant och vem är det som säger vad som är rätt?
Här kommer en kortfattad men tydlig guide som visar vägen genom listdjungeln. 

Gå till produktöversikt >

Vad är en hyllkantslist?

En hyllkantslist är en liten plastremsa i klar pvc med ficka som håller priser, produktinformation och butikskommunikation. De kan monteras på i princip vad som helst - hyllor, pallställ, displayspjut, trådkorgar, pallar och displayställ. 

Listen används oftast i butiker och lager men har många andra användningsområden för att märka hyllor och produkter. 

Ibland refererar man till hyllkantslister med läskant och hyllkantslister med tak. Läskant är en liten horisontell "bubbelremsa" som går längs ner på hela listen.  Den används som stöd vid strekkodsavläsning och gör det lättare vid skanning.

När man pratar om en hyllkantslist med tak refererar man till den översta delen på listen som sticker ut, precis som ett litet tak. Den skyddar innehållet i listen från smuts och damm. Taket håller även etiketter på plats vid transport och pre-pack (när man levererar ut ställ färdigmonterade till butik).

Hur väljer man höjd och längd på hyllkantslisten?

Längden brukar som standard vara 895 mm för att detta passar de flesta pallställ och hyllor i butiker. Men det lätt att beställa lister som anpassas efter dina mått och behov.

Etikettlisternas höjd är mellan 17 till 80 mm. Det mest populära valet är att använda lister med höjden 39 mm och 26 mm. Men självklart beror det också på användningsområde. Mindre etiketter ser prydliga ut i mindre etikettlister och döljer inte dina produkter. Medans "kampanjlister" som tillfälligt monteras på andra lister får gärna vara lite större för att fånga uppmärksamhet.

Vilken variant av hyllkantslist ska jag välja?

Vill du sätta listen direkt på en hylla, fästa på väggen eller på ett displayställ ska du välja en självhäftande list. De är smidiga att montera och dessutom kostnadseffektiva. Vanliga raka lister finns i tre sorter: Självhäftande etikettlist med tak och läskantSjälvhäftande etikettlist utan tak och läskant och Självhäftande etikettlist med läskant

En Vikbar etikettlist är bra om du har höga produkter på hyllan under då listen kan vika sig för att ge plats. Om man har produkter på låga hyllor eller göra det lättare för kunder att läsa prisinformation så är vinklade etikettlister bra. 

En etikettlist med rundad profil ger bra exponering och har dessutom spår som avdelare kan fästas i. 

Om du har hyllor finns flera alternativ. För helt vanliga, plana hyllor kan du använda en med klämfäste. Fördelen med att inte ha självhäftande lister är att du slipper tejprester och kladd på hyllan. Hyllkantslister med klämfäste sitter stadigt och är enkla att flytta runt och omplacera.

För plåthyllor, till exempel Hestra, Expedit eller ROL hyllor finns det lister med speciellt fäste. Om hyllan har en trådfront kan du använda den här listen som passar runt fronten.

Det finns ett par olika etikettlister som passar på trådhyllor och korgar. De har oftast öglor eller ett runt fäste som lätt monteras och kan omplaceras. Vinklade lister ger bra exponering medans en list med öglor passar bra för mindre etiketter. Det finns också en hyllkantslist som passar på både hyllfronter och trådkorgar.

Ibland vill man montera etikettlister på andra, befintliga lister för dubbel exponering. Det finns en variant som monteras under en befintlig list och en som monteras ovanpå

5 tips för exponering med hyllkantslister
 1. Se till att din list är lätt att byta ut eftersom de är en förbrukningsvara och slits med tiden.
   
 2. Tänk på att det kan vara bra att ha vinklade lister på låga hyllor eftersom det kan vara svårt för kunder att läsa av etikettlister som sitter nära golvet.
   
 3. Större lister väcker uppmärksamhet. Vill du fånga intresse till en viss kampanjvara eller produkt? Fäst en större list ovanpå din befintliga hyllkantslist för att öka exponeringen.
   
 4. För att framhäva ytterliga egenskaper hos produkter som "Butikens egna vara", "Ekologisk", eller "Ta 3 för 2" finns det en självhäftande list som enkelt monteras fast i den befintliga. Synlig, prisvärd och smidig!
   
 5. Lister på trådkorgar eller hyllor som utsätts för mycket slitage, fart och fläng? Använd en list med öglor. Öglorna håller fast listen och ser till att den inte ramlar till golvet. 

Gå till produktöversikt >